Fråga Coachen: Låt tanke, känsla och handling smälta ihop

Fråga:

Har lärt mig i min barndom att använda känslor i diskussionerna. Därför kan jag bli mycket känslomässigt engagerad när jag diskuterar (eller bara har för avsikt att berätta om) något som anses viktigt för mig eller har satt spår hos mig. Går det att på något sätt lära sig att ha distans till saker man pratar om (skilja på känslor och samtal/diskussion)?

Svar:

Egentligen är det paradoxalt det du frågar om, att vilja stänga av ditt engagemang och vara mer distansierad. Det finns så många som önskar att de vore mer engagerade och tvärtom mot dig känner sig oengagerade och har svårt att hitta något som inspirerar. Därför är engagemang väldigt attraktivt och även eftertraktat som ledaregenskap.

Att vara engagerad känslomässigt är ett enormt kraftfullt verktyg när du använder det i rätt sammanhang. Det är ofta ditt patos som övertygar och får andra att uppleva dig äkta och vilja lyssna på det du har att säga.

Men alla gåvor har både en framsida och en baksida.

I ett annat sammanhang, eller om alla ämnen engagerar lika mycket, kan det bli motsatt effekt. Dessutom – om engagemanget sprids ut åt alla möjliga håll – kan det verka oseriöst.

För dig som är engagerad kan det också uppstå ett energidränage om engagemanget inte kommer tillbaka i form av uppskattning eller att det uppstår onödiga konflikter och missförstånd.

Du berättar inte hur det kommer sig att det är ett problem för dig just nu, men jag utgår ifrån att du har upplevt baksidan av ditt engagemang eftersom du söker alternativ.

Det som du frågar efter – om det finns sätt att ha mer distans – är egentligen ett sätt att vässa din gåva, att medvetet välja det som just du ska engagera dig i och det du väljer att lämna åt andra. När du gör det så kommer ditt engagemang vara en enorm tillgång för dig!

Grovt kan vi dela upp olika personlighetstyper som har sitt fokus på antingen tankar, känslor eller handling. Som du beskriver dig själv, är ditt fokus just nu på känslor och skulle behöva mer av tankar och även handling. Tanken ger dig den distansen till känslorna som du söker efter. Handlingen ger dig också en begränsning i både tid och energi vad du mäktar med att engagera dig i.

Om du bara har tanken, men inte känslor och handling, så blir det bara teoretiskt. Har du bara känsla, men inte tanke och handling, så blir det storm i ett vattenglas. Och har du handling utan vare sig tanke eller känsla så leder det dig till energidränage och utmattning.

När du upplever att tanke, känsla och handling hänger ihop till något meningsfullt brukar det kallas flow. Ju oftare som du får flow, desto mer mening, sammanhang och lycka kommer du också att uppleva. Dessutom kommer andra att respektera dig mer när de ser att dina tankar, känslor och handlingar går i en gemensam riktning.

(Ordspråksboken 2:9-10. Herren visar dem hur man skiljer mellan rätt och orätt, ja, hur man fattar rätta beslut. Vishet och kunskap kommer nämligen att hitta vägen till ditt innersta och fylla ditt liv med glädje.)

Här kommer fem frågor som du kan ställa dig i olika situationer och diskussioner som ger dig en möjlighet att reflektera innan du ger dig in i en engagerad diskussion.

1. Leder diskussionen dig vidare mot det som är ditt syfte och mål?

Alla människor har gåvor och ett syfte med sitt liv. Om du vet vad ditt syfte är och vad du vill uppnå i livet, kan du välja att engagera dig för just de saker som leder dig dit. Ditt engagemang kan då fungera som en spjutspets och verkligen göra stor skillnad när du koncentrerar dina ansträngningar på ett ämne. Om ämnet som diskuteras också är något som du har kunskap i – alternativt är intresserad av att lära dig mer om – och är beredd att agera på, så vet du att det är ett engagemang du ska behålla.

(Ordspråksboken 4:24 Se rakt fram! Fäst blicken på det som ligger framför. Vaka över dina steg! Håll dig till den rätta vägen, så kan du vara trygg. Se dig inte om vare sig till höger eller vänster, och vik inte av ett steg från den rätta vägen.)

2. Angår det här ämnet eller situationen dig?

Till exempel om någon berättar för dig om en konflikt som de har med någon annan eller om det är en debatt som handlar om ensamstående mammor och du personligen inte egentligen är drabbad eller har erfarenhet av.

I en diskussion som egentligen inte angår dig personligen använder du din energi på ett oekonomiskt sätt. Den leder dig inte till ditt syfte och mål utan kan istället leda dig in i onödiga och tidsödande konflikter och missförstånd. Du känner igen den här typen av ämnen genom att du ställer dig frågan om du kan tänka dig att skrida till handling.

(Ordspråksboken 26:17. Att ge sig in i en diskussion, som man inte har något med att göra, är lika dumt som att gripa tag i öronen på en hund som springer förbi.)

3. Är det något av det som du har att säga något som tillför något som annars inte blir sagt?

Bara genom att ställa dig frågan om du tillför något nytt i sak, så kommer du också få större distans till ämnet. I en hetsig diskussion är det lätt hänt att man upprepar det som den andra säger och det missförstås som att ni har motstridiga åsikter. Öva på att lyssna på det som den andra säger och bekräfta att du har hört det. Ta dig tid att tänka efter, istället för att impulsivt prata på.

(Ordspråksboken 10:19. Prata inte så mycket! Då riskerar du att säga något galet. Den förståndige tänker därför på vad han säger.)

4. Är nu den rätta tidpunkten för att säga det?

Även om engagemanget kan ”klia” så kan det ibland vara klokare att vänta med att säga det där. Det kan handla om infekterade situationer och tillfällen när det finns en möjlighet att det lugnar ned sig av sig själv.

(Ordspråksboken 25:11 Goda råd i rätt tid är lika vackra som guldäpplen på ett silverfat.)

5. Måste det vara du som säger det?

Om någon vill berätta för dig om sin situation, kan du istället öva dig på att lyssna och ställa frågor, så att personen i fråga själv får komma fram till en lösning. Till exempel: Hur får den här konflikten dig att känna? Hur skulle du vilja att det var? Vilka alternativ har du till lösning?

Det som är spännande med att låta den andra komma med sina egna lösningar är att du ofta får nya infallsvinklar och kan lära dig nya perspektiv som du inte får när du bara pratar på själv.

Dessutom kan du vara till stor hjälp att fungera som en ”spegel” för den andra. Dina frågor kan hjälpa till att få syn på det verkliga problemet.

(Ordspråksboken 27:19 I en spegel ser man sitt ansikte, och genom sina tankar och känslor känner man igen sitt rätta jag.)

I början kan det kännas bökigt att ta sig igenom de här frågorna. Men som med allt annat så blir du bra på det du övar på.

Hoppas att du får nytta av det här svaret! Berätta gärna hur det går och besök Bibeln Till Alla på Facebook och Twitter och Instagram. Lycka till!

Gud välsigne dig!

Cecilie Östby
Bibeln Till Alla

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s