Världen har blivit så liten att den nu behöver en stor politik

Ett samtal från vän som just förlorat sin lillebror. Han berättar om en mamma som bara gråter och gråter, och undrar, hur blir man hel igen? Jag vill så gärna laga men hur gör man det?

En båt på botten av ett hav, en förlorad bror och en förtvivlad mor. Det blir ringar på vattnet, men det är inte vid båten de började.

Världen är trasig och vi prövar med plåster på benbrott och konstgjord andning på redan döda.

Den starka känslan av hopplöshet sprider sig likt den svåraste av pandemier. Lillebror som stod där utan synbar framtid. Såg kanske utbildning som illusion och insåg att det blir svårare att få ihop mat till framtidens barn än att bestiga det högsta av berg. Detta samtidigt som han hörde om överflödet i världen. Berättelser om folk som slänger mat och bajsar i rent dricksvatten.

Världen har aldrig varit mindre, vi reser, shoppar, följer TV-program och bloggar från världens alla hörn. Vi påverkar och påverkas. Hela världen har förändrats men politiken är den samma.

Vi har fastnat i tanken att några måste vara fattiga för att vi andra ska vara rika men det är inte sant. Forskningen pekar på att alla tjänar på mer jämlika samhällen och detsamma gäller för en jämlik värld. Det minskar konflikter och ökar känslan av trygghet vilket lägger grunden för ett bra liv och global rikedom.

Som barn önskar vi oss fred på jorden, sen växer vi upp och tänker att fred på jorden vore bra att ordna men att det verkar vara lite svårt. Vi tappade bort något på vägen. Hoppet, modet och viljan att försöka. Men det är dags att plocka upp det igen. Torka dammet av det gamla tappade hoppet och säga ifrån till världens politiker. Förklara att vi tror på en förändring och är beredda att genomföra den.

Barn ska inte behöva drunkna i ett hav för att vi stängt en dörr, jag skäms så att det gör ont i hela kroppen.
Vi måste börja tänka nytt, bygga en stor politik där hela vår lilla värld får plats.

Inte bara vad det gäller flyktingkatastrofen på Medelhavet, utan i världens alla hörn. Vi behöver ta oss dit ut, till hörnen som är ringarnas centrum för att förstå varför vågorna blivit så höga. Vi ska inte behöva lära oss att surfa på de där vågorna, vi behöver bygga broar där alla kan gå.

Åt båda hållen.

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s