Vi behöver en ny karismatisk väckelse

Under seklernas gång händer det att en viss central förkunnelse eller viktig andlig erfarenhet ignoreras, till dess en dag en människa eller en rörelse framträder för att korrigera detta. Tyvärr har vi sett hur det har dykt upp egenintressen ur dessa skeenden som med sina egna strukturer har isolerats från andra kristna traditioner. 

2015_v21---opinion-1---stor

Detta fenomen har upprepats många gånger genom kyrkohistorien. Benämningar och etiketter är aldrig fullkomliga men samtidigt måste vi sätta namn på traditioner och andliga strömmar så att vi åtminstone anar åt vilken riktning vi syftar till. Helgelsetraditionen, den evangelikala traditionen eller den sakramentala traditionen behöver inte alls leva i något slags motsatsförhållande till den karismatiska traditionen. I realiteten betonar dessa olika traditioner var och en sin dimension av det andliga livet. Den karismatiska traditionen handlar inte om lösryckta bibelversar, en osammanhängande teologi och en allmän tummelplats för andliga lyxsökare, som en del vill hävda. Men den påpekar mycket tydligt att vi inte lever våra liv med egen kraft och den visar oss att vi är skapade till att leva i samverkan med en annan verklighet. Den karismatiska traditionen ägnar speciell uppmärksamhet åt denna verklighet, som helt enkelt är livet i och genom Guds Ande.

Den karismatiska väckelsen är helt nödvändig för oss eftersom vi hela tiden frestas att vilja tämja Gud. Vi vill styra och kontrollera Andens verk. Vi vill ha en snäll och följsam Gud. Men Jesus påminde oss om att Anden blåser vart den vill. I tider då vi känner och tror att vi har det andliga livet helt klart för oss är Andens överraskningar nödiga. I samma tid som vi försöker institutionalisera den helige Ande misslyckas våra verk. Vi behöver den karismatiska traditionen för att motverka den blodfattiga slentrian som nöjer sig med allmänt religiöst prat. Utan den karismatiska väckelsen vänjer vi oss med sakernas tillstånd väldigt snabbt och vi glömmer att Guds rike inte är ord utan kraft. Utan den karismatiska väckelsen blir vi lätt en religiös intresseförening utan glödande evangelisation. Guds ”charisma” betyder inte vidskepelse eller magi. Den handlar heller inte om ett förnekande av logik och intellekt. Andens gåvor motsäger inte intellektet, samtidigt som de inte begränsas till det. Vi älskar Gud med både förstånd och hjärta. Känslor och logik är inte varandras kontrahenter. Den kristna trons språk här är ”både och”, inte ”antingen eller”. Den karismatiska traditionen ska i rättvisans namn inte förväxlas med spekulativa scenarier i ändens tid som saknar teologisk grund. Oavsett vilken tradition vi representerar finns det risk för överdrivna betoningar och vilka skäl det än finns för överskattade teorier bör vi akta oss för diken och så undvika dem i varje kurva.

Sverige behöver ett andligt väderomslag. Årstiderna sätter inte människan, styr inte människan och reglerar inte människan. Men när en ny årstid kommer märker våra sinnen det. Solen kan lysa med all sin kraft i januari månad men ingen snö smälter. Det är för kallt i atmosfären. Men så förändras klimatet, kvicksilvret i termometern stiger, solen smälter snön, tjälen släpper i marken och lärkan anländer. Svensk kristenhet behöver, kanske mer än på andra kontinenter, regelbundet karismatiska vårtider då det övernaturliga andliga livet blir synligt igen efter tider av is, snö och kyla. Svensk kristenhet hotas hela tiden av den sekulariserade rationalismen som vill göra kristen tro till en snäv intellektualism. I dessa andliga vargavintrar ifrågasätts Bibeln och evangeliet urvattnas. Övernaturliga ingripanden, under och änglars och demoners existens förnekas. Det är i sådana tider vi förstår behovet av en ny karismatisk väckelse.

Glad Pingst!

Tommy Dahlman
Chefredaktör, Inblick

(Först publicerad i tidningen Inblick)

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s