Gästkrönika: När ett barn ställs mot ett annat

niWJ1nYDMats Selander reflekterar kring människovärde och Amnestys krav att Paraquay ska godkänna en ansökan om abort för en gravid tioåring.

Amnesty International kräver att Paraguay ska godkänna en ansökan om abort för en flicka som är gravid i 22:a veckan till följd av att ha blivit våldtagen av sin styvfader. På Amnestys hemsida i Storbritannien skriver man: ”I barnkonventionen står det att man alltid måste ha barnets bästa för ögonen och att länder, inklusive Paraguay, har en förpliktelse att tillåta abort i fall som dessa.”

Att en människorättsorganisation som Amnesty kräver något sådant är minst sagt anmärkningsvärt och är ett uttryck för de individualistiska och sekulariserade värderingar som kommit att dominera i västvärlden snarare än den klassiska människovärdesprincip (som Amnesty utger sig för att följa). I samma barnkonvention kan vi nämligen läsa att ”alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling”.

I inledningen till barnkonventionen står det att konventionsstaterna ”beaktar att barnet på grund av sin fysiska och psykiska omognad behöver särskilt skydd och särskild omvårdnad innefattande lämpligt rättsligt skydd, såväl före som efter födseln”. Det är alltså inte födelsen som gör ett barn till ett barn. Det rättsliga skyddet ska också gälla ”såväl före som efter födseln”. Och den viktigaste principen för detta skydd är att ”alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling”. Hela poängen med FN:s mänskliga rättigheter och barnkonventionen är att människor och barn har ett inneboende värde på grund av sin mänsklighet, inte på grund av tillfälliga egenskaper som ålder eller egenskaper som vissa människor har och andra inte.

Ska vi tillämpa såväl andan som bokstaven i barnkonventionen tycks den logiskt leda till just den typ av abortmotstånd som Paraguays lagstiftning och politiker ger uttryck för, nämligen att abort endast är tillåtet i de ovanliga situationer när kvinnans liv verkligen är hotat. Då står liv mot liv – eller vanligen ett liv (fostrets) mot två (kvinnans och fostrets) – och då hamnar människovärdet i båda vågskålarna. Endast då har vi ett verkligt etiskt dilemma. Men när verkligheten själv inte ställer liv mot liv har inte heller vi rätten att göra det. Någons upplevda livskvalité får aldrig ställas mot någon annans rätt till liv. Detta borde vara grundläggande för alla som säger sig tro på människovärdet. Men inte längre för Amnesty International. Utan att tveka och utan förbehåll ställer Amnesty ett barn mot ett annat barn. Deras självklara lösning: det ena barnets död.

I vilka andra fall förordar Amnesty att man dödar ett barn för att mildra bördan för ett annat barn? Ska inte målet alltid vara att båda ska få leva och att man strävar efter att det ska bli så bra som möjligt för båda parter? Hur kan något annat ens komma i närheten av att anses civiliserat?

I fallet med den 10-åriga flickan i Paraguay kan det mycket väl vara befogat att avbryta graviditeten genom kejsarsnitt vid en tidpunkt då fostret kan överleva utan risk för svåra komplikationer. Att erbjuda psykologstöd och möjligheten att adoptera bort barnet är

självklarheter. Men som Amnesty förordar att helt sonika döda det 22 veckor gamla ofödda barnet – det rimmar illa med en organisation som säger sig värna människovärdet och barnkonventionen, och det undergräver Amnestys förtroende i andra frågor där Amnesty verkligen behövs. Nej i detta fall är det snarare Paraguay som står för det upplysta och människovänliga. Skäms Amnesty!

Mats Selander,
språkrör för Kristna Värdepartiet, ordförande för MRO-Människorätt för ofödda och doktorand i etik med fokus på abort och dygd

(Först publicerad på Morgonbladet)

Annons

En kommentar

  1. Jättebra text! Jag blev så upprörd av Amnestys kampanj att jag avslutade mitt medlemskap direkt.

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s