För att nu är det skamligt att må dåligt

En flicka är sjutton år och hon kvävs av ångest varendaste natt. Hennes hjärta slår i otakt och bröstet är fyllt av känslor hon inte kan hantera. Hon är helt säker på att hon snart spricker i tusen bitar. Hon viskar tyst till sig själv att andas, andas bättre, du klarar det.

Hon vågar inte prata. Vågar inte berätta varför hon är sjuk från skolan varannan dag eller varför hon råkar gråta rakt ut i matsalen. Hon vågar inte sitta bland sina klasskompisar och säga att idag, hörni, så mår jag inte riktigt bra och det kommer jag nog inte göra imorgon heller. Hon vågar inte. Vågar inte för att det finns något fult i att må dåligt.

En pojke är sjutton och har fått sitt hjärta krossat i miljarder bitar. Trycker kudden hårt mot ansiktet varje natt för att inte känna det som bränner i bröstet. Längtar varje dag efter allt som är henne och står på gator och om det kommer sluta göra såhär ont någon gång. 

Han går inte på skolan på tre veckor och folk frågar hur han mår. Bra svarar han och säger inte ett endaste ord om det som skaver inuti. Han berättar ingenting fast han egentligen vill skrika att ”fråga inte, för det är inte bra, jag håller på att gå sönder, kan ni fatta det.” Han vågar inte. Vågar inte för att det finns ju något så jävla fult i att må dåligt.

Varför kan aldrig någon förstå att det är precis likadant att må psykiskt dåligt som att göra illa benet, armen, huvudet. Att det inte finns något skamligt i att må dåligt. För att kunna rädda de som behöver det så måste vi inse att det är helt okej att gråta kudden blöt och kanske skrika rakt ut på gatan för att det gör så att det som gör ont försvinner lite för en stund. Vi måste börja prata om det här så att folk vågar säga till när det inte känns okej. Öppna armarna och inte vara så förbannat trångsynta hela tiden.

Kom igen nu.

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s