Alla borde vara en del av allt

Jag är lite rädd för mitt eget inlägg, det är bra att börja konstatera. Det är ett känsligt ämne jag kommer beröra. Jag ska nämligen orda lite om immigration, framförallt den i Sverige där jag befinner mig nu. Det är förvånansvärt att ett land som ligger så långt fram i utvecklingar har så mycket att lära om en social fråga. Men det kanske är samma problem som för humanism över lag där ”mjuka” frågor inte tas på lika stort allvar.

Vi är rätt snabba med att säga att vi är så duktiga att hjälpa andra. På ett sätt ja, vi är bra på att ta hit människor. Vi är inte lika bra på att integrera dem i samhället, jag är till och med väldigt skeptisk till detta. Det är alltid bra att ta ett exempel, så ”here I go”.

För inte allt för längesedan kom en man in till mig och funderade på att anordna en fest, en stor fest, som var väldigt viktig i den kultur han härstammar från. Jag tycker såklart att det var en jättebra idé, så jag svarade något i likhet med; ”det tycker jag absolut du ska göra”. Han verkade faktiskt lite förvånad över att jag var så positiv. Konstigt, tänker jag. Men kanske ändå inte om jag tänker efter fler än en stund.

Hittills var allt frid och fröjd. Då kommer mannen med undran hur han ska anpassa den efter svenska mått. Det gillade jag inte, jag tycker inte att han ska anpassa sina fester till vårt samhälle, fester och högtider bör vi anpassa oss till. Det är nog, tänker jag, att komma till ett helt nytt land och det finns nog en mängd anpassningar som är måsten redan där. Jag säger absolut inte att det inte ska gå båda vägar, men en stor fest i det före detta hemlandet borde kunna respekteras här, tycker jag.

Jag tänker direkt då på de integrationssystemen de har i England. Därifrån har vi mycket att lära, sen kanske många andra saker inte är värda att läras. Men nu ska vi hålla oss till integration, just. Där fanns kyrkor och andra gemensamma lokaler till alla, för alla. Och det är i England som vi nog inte skulle tänka lika socialt framåt som vi i Sverige. Sen är det kanske skalmässigt inte möjligt att genomföra detta i Sverige men det går i alla fall att möta det, ta efter vissa saker. Det är kanske dags att inse att vi INTE är bäst på allt. Sakta med säkert knappar andra länder in på oss, om vi inte förnyar vårt tänk blir det värre.

Frågan: ”hur ska vi anpassa oss?”. Den gör mig så förbannad, på ren svenska.

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s