En kulturkrock de luxe

Det känns som en svunnen tid då det var lyxigt med bandspelare kopplad till sin LP- spelare. Det är till och med så att dessa ord är rena grekiskan för många yngre idag. Jag kommer ihåg då jag satt och gjorde blandband med noga uträkningar. Man var nämligen tvungen att räkna varje låts längd för att få in ett visst antal på varje sida på ett kassettband. Det, mina damer och herrar, var hantverk. Då var mer eller mindre alla en liten musikproducent. I en lokalblaska kallades dessa tilltag för en ”intellektuell insats” samtidigt börjar jag tänka på ett Lars Winnerbäck- citat: ”Ingenting finns som inte går att se”

Det citatet för en vidare till nutiden. Det går inte att skapa listor (blandband) till sig själv. Eller jo, det går men man måste trixa lite. Nu ska man leka att man gör blandband i Spotify. Tolka mig inte fel här, jag har absolut ingenting emot Spotify jag är bara lite kär i imperfekt just nu. Jag använder faktiskt Spotify varje dag. Jaja off topic nu, direkt man kallar en lista ”blandband” så har man, tydligen, skapat ett blandband. Men nu får ju allt plats i samma lista? Tidigare var tema viktigare, låtkvalité och framförallt så var man tvungen att leta reda på skivor. Tidigare hade man 90 minuter av lycka. Till och med var det så att om det behövdes lånas skivor så var tidsperioden för låningen tvungen att planeras. Det var så mycket så. Så många timmar av frustration som jag kan se tillbaka på med glädje. Det är inte samma hantverk längre, kanske är det så på många håll. Men nu håller vi oss till musik och kassettband.

Visst är det konstigt, käre läsare, att man kan vara irriterad över en sak men samtidigt så ser man tillbaka på det senare i livet med glädje? Det tycker i alla fall jag, samtidigt är det på något sätt skönt att det faktiskt är så. Annars kan man lätt skulle bli bitter och synisk. Min nuvarande stereo som har en MD- spelare, de vet nog ännu färre vad det är, har börjat hacka så jag är lite rädd för den dagen då jag måste köpa ny. Det är ju som mindre mekanik som man kan förstå sig på, i alla fall lite. De känns lite som rymdskepp nu och alla verkar ha inbyggd DVD, det vill inte jag ha. Kan jag köpa en utan?

Som lite kuriosa till det här så har kassettbandet fått en egen dag. Det var den 9:e september, kom ihåg att fira! 2013 firade bandet också 50 år, alla minnen är något att prata om på jobbet.

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s