Att höja skatten kan vara att höja kvalité

Egentligen så är det en ytterst ideologisk fråga när det handlar om skattehöjning eller inte. Så även om jag aktar mig noga för att vara alltför avslöjande i mina texter så måste jag ändå orda lite om det.

I dagarna så har det anordnats en jobbmässa i norrbotten för att ungdomar ska kunna träffa eventuella arbetsgivare. Det är ju en helt underbar idé som ligger helt rätt i tiden. Överallt så klagas det på att det blir svårare och svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Och erfarenhet måste man ha, annars är man inget att ha. Unga är mest utsatta i dag och deras arbetslöshet är den potatis som politiker tycks lämnat längst i sin ugn hemma. Ungdomsarbetslösheten är nämligen ett problem som fler än en vill hitta lösningen på. En regional jobbmässa fungerar också på två sätt, de kan komma att få ungdomar att också stanna kvar i närheten av där de kommer ifrån. Därför är en regional jobbmässa bra och helt rätt, gånger två.

Bodens kommun bestämmer i samma veva att undersöka en skattehöjning med 25 öre (!) som ska genera inkomster till kommunal verksamhet. I sin tur ska dessa pengar öronmärkas till skola och omsorg. Samtidigt kan man läsa bittra ledarskribenter som kommenterar detta som skandal. Hur kan man se det som skandal? Jag läser att det kommer innebär ett hårt slag mot ensamstående som ”inte kommer kunna köpa nya gummistövlar för 600 kr per år”. Visst tänker jag inte ens försöka förneka att ensamstående kommer drabbas hårdast. MEN, det bör kanske sättas i perspektiv till en ökad kvalité och solidaritet i verksamheter? Ja, inte vet jag. Jag är ju trots allt bara en tyckare.

I övrigt så är ledartexten i mitt minne tagen från en borgerlig tidning och då kanske man inte ska bli överdrivet förvånad när kvalité jämställs med något materiellt. Känns rätt tacksamt att kunna slå tillbaka på det dock.

Som jag ser det så är 25 öre (600 kr per år) ett lågt pris att betala för en ökad kvalité inom områden som annars känns rätt så kritiserade, för att uttrycka det snällt. Det kanske, till och med, kan hjälpa ungdomar att komma in i arbetslivet? Förlåt för att jag konstaterar det uppenbara. Jag har en åsikt, de styrande i Boden (de röda) verkar vara av en liknande åsikt. Jag/ vi står för den åsikten och det hoppas jag du också gör, vad din åsikt än är.

Men jag tänker ändå uppmana till att tänka efter.

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s