För SR:s inrikesreporter är Livets Ordmedlemmar ”tänkbara stinkbomber”

För SR:s inrikesreporter är medlemmar i Livets Ord ”tänkbara stinkbomber”. Jag trodde inte mina öron när jag hörde Studio l :s inrikesreporter, Tomas Ramberg,använda orden ” tänkbar stinkbomb” om den tillträdande arbetsmarknadsministern, Elisabet Svantesson. Anledningen var att ministern för tio år sedan varit medlem i Livets Ord och även varit uttalad abortmotståndare som medlem i organisationen Ja, till livet.

Uttrycket är nog det mest flagranta övertramp jag stött på som avslöjar journalisters okunskap, intolerans och ideologiska högfärd, alla kategorier. Att här ens föra på tal tros- och religionsfrihet som något självklart i vårt land känns bara som att tala till en vägg. Ramberg fortsatte sin vulgära analys med att konstatera att för Svantesson som en av regeringens nu viktigaste ministrar, kommer hennes bakgrund att kunna bli problem. Både (M) och den svenska majoriteten är ju för fri abort. Han avslöjade sin okunnighet och sitt förakt för andra människor ytterligare genom att påstå att ”Livets Ord är en religiös sekt som håller på med underliga saker”.

Förutom att Rambergs attityd är sorglig och okunnig, bör de uttalanden han gjort prövas av Granskningsnämnden för radio och tv. Är det rimligt att en privattyckande sr-medarbetare kan vräka ur sig påståenden avsedda att inskränka tros- och yttrandefrihet i vårt land? Har Ramberg med sina uttalanden dessutom gjort sig skyldig till brottsliga uttalanden genom att med sina kommentarer göra sig skyldig till ”hets mot folkgrupp”.

Elisabeth Svantesson och Fredrik Reinfeldt har trovärdigt och rakt deklarerat att statsrådet ”har en tro”, att det är hennes privatsak och att hennes portfölj inte kan sammankopplas med den. Svantesson själv förklarar entydigt att hon står bakom riksdagens beslut i abortfrågan, men hon har också civilcurage att säga, att abortfrågan inte är så svart/ vit för henne idag som för tio år sedan, och att det är en komplicerad fråga.

Det är något alldeles absurt om vi i det här landet inte i demokratisk ordning kan få tillhöra vilken kyrka vi vill, eller ha en åsikt om aborter, som f.ö. delas av en majoritet av världens två miljarder kristna, utan att det skall diskvalificera yrkesskicklighet och politisk kompetens. Det är demokratins princip som sätts ur spel av Ramberg och andra medier. Men demokratins princip är också att följa de beslut som fattats av en majoritet. Det gör, och har Svantesson gjort. Det gäller även enkönade äktenskap, där Svantesson deklarerat att hon röstade för ett förslag där äktenskap, som i Frankrike, är en civilrättslig handling, och det enskilda paret och den enskilda kyrkans sak att utföra den religiösa akten. Detta förklarade Svantesson senare i Aktuellt, men att hon också följer av riksdagen fattade beslut. Problemet är inte Elisabets Svantessons ministerskap utan megaintoleransen och förtalet på en SR-redaktion.

Siewert Öholm
Siewert Öholm

Allra mest oroande är inte att en enskild SR-medarbetare kränker tiotusentals svenskar i Livets Ords svenska gemenskaper. Eller att han med okunnighet kränker en kvarts miljon människor i andra länder som samverkar med Livets Ord. Det allvarliga är att intoleransen i religiösa och etiska frågor eskalerar i medierna och att annars begåvade journalister som Ramberg blåser under den intoleransen. Stinkbomben är inte längre tänkbar, den har redan briserat, men i direktsändning och utlöst av Tomas Ramberg.

Siewert Öholm

Källa: Världen Idag

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s