Fråga Coachen: Hur ska jag sluta jämföra mig med andra?

Fråga:

Hur tar man sig ur att jämföra sig med hur långt andra har kommit och vilka resurser som de har som man själv inte har? Man bara ser ner på sig sjäjv o mår dåligt av det.

Svar:

Hela vår kommersiella värld går ut på att skapa ett behov hos dig som du inte hade från början. Vi omges ständigt av budskap som egentligen uppmanar oss till att jämföra oss med andra och att känna att vi inte riktigt duger om vi inte har den där prylen som någon annan har eller att vi inte är tillräckligt bra om vi inte har kommit lika långt.

Det här får oss att känna att vi inte duger eller räcker till.

Det tomrum som vi känner försöker vi då fylla med att jobba stenhårt, så att vi ska få pengar till att köpa de där prylarna som vi tror att vi måste ha och att hela tiden jaga efter att bli som de förebilder som vi blir matade med hela tiden.

Jag kan inte tänka mig ett mer effektivt sätt att leda oss så långt bort från vårt syfte, det vi är skapade till, som det bara går!

All den tiden som du kunde ha ägnat åt att upptäcka Guds gåvor till dig och den plan han lagt ned som en längtan i dig, ägnar du nu i stället åt att jaga någon annans dröm. Och ofta handlar det om någon annans dröm om att tjäna pengar på de produkter som de har skapat.

Inte nog med det! Sen när du har den där prylen, så behöver du ägna tid åt att läsa instruktionsboken och underhålla den, så att den inte går sönder.

Ett typiskt exempel på det är de här läckra kaffemaskinerna som mal kaffebönorna varje gång du trycker på knappen och levererar ett fantastiskt kaffe varje gång. Men ganska snart börjar den digitala displayen ropa efter underhåll ”Byt ut kalkrenaren var 35:e kopp, annars gäller inte garantin!” och du måste tjäna ännu mer pengar för att betala för kalkreningen.

Eller varför inte ta modeindustrin som kommer med nya kollektioner varje säsong. Det gäller att hålla takten om man ska vara inne!

De som lyckas i vårt samhälle exponeras så till den milda grad på tv, på löpsedlar i tidningar, att det är lätt att glömma bort att vi alla har våra egna liv som bygger på en uppsättning gåvor, egenskaper och förutsättningar.

Jag tror inte du är ensam om att känna av resultatet: Man ser ner på sig själv och mår dåligt. Straffar sig själv genom olika typer av självdestruktivt beteende som mynnar ut i  fetma, stressjukdom, självmordstankar och självsvält.

Hur tar man sig ur det här då?

  • Jo, det första steget är att ta reda på vad det är som du faktiskt vill göra? Inte vad andra säger att du ska. Men under alla dessa lager av krav och måsten – vilken vision bär du för ditt liv?
  • Efter det – göra en ordentlig kartläggning av vilka tillgångar som du faktiskt har!
  • Vilka egenskaper och gåvor har du?  Vilken kunskap besitter du?
  • Hur ser det ut med dina relationer? Vilka kan hjälpa din vision framåt?

Och när du har gjort det så kan du ta reda på vad du behöver göra för att komma närmare din vision.

  • Hur kan dina tillgångar – gåvor och egenskaper – användas för att nå visionen?
  • Vilka kunskaper behöver du komplettera med?
  • Vilka relationer behöver du få mer av för att nå visionen?
  • Vilket sammanhang behöver du finnas i?

Det som händer när du börjar utforska vem du är och vem Gud har skapat dig till är att du faktiskt kan ägna dig åt det som du älskar allra mest och känna dig genuint lycklig! Glöm inte att ingen annan är som du!

Det här kan tyckas krångligt och mastigt, men Bibeln Till Alla har en e-kurs som hjälper dig steg för steg i 8 dagar och går igenom alla de här stegen.

Varsågod att hämta e-kursen här! Du kan börja på en gång. Och den är gratis!

Gud välsigne dig!

Cecilie Östby
Bibeln Till Alla

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s