Fråga Coachen: För att hitta kärleken behöver du älska dig själv

Fråga:

”Jag har en liten fråga jag är kristen sedan många år tillbacka 1 jag skulle vilja träffa en kristen tjej som kan ta mig som jag är och älska mig hur gör jag för att lyckas? – Marcus”

 Svar:

Tack för din fråga!
Jag tror att din längtan, att bli älskad precis för den du är, är en längtan du delar med de allra flesta. Jag tror också att det finns en utbredd rädsla för att den längtan inte ska kunna bli tillfredsställd. Att det skulle finnas något rättvisetänkande kring det där att behöva förtjäna kärleken och inte kunna få kärlek villkorslöst, utan att behöva jobba för den.

Det finns också en rädsla för att om jag visar upp mitt allra innersta, så kommer ingen kunna älska mig. Och allt som oftast beror den rädslan på att du själv inte har vågat ta dig in där och accepterat dig själv med allt vad du är.

I många kärleksrelationer som jag har sett från håll och som jag själv har upplevt, så inleds det med att båda två i den andra ser alla de möjligheter och den potential som den människan har. Det som andra kallar för ”ett rosa skimmer” och att ”kärleken är blind för alla fel”, tror jag i själva verket handlar om att vi med kärlekens ögon kan se varandra precis så som de fantastiska människor vi är. Jag är övertygad om att kärlekens ögon egentligen avslöjar sanningen om vem den andra har möjlighet att vara.

Problemet är att så många efter ett tag inte längre ser de här möjligheterna, utan istället börjar jämföra sig med den andra. Rädslan för att bli omsprungen eller att den andra ska upptäcka bristerna, det där ”mörka” vi helst inte vill visa upp, gör att det byggs upp murar av tystnad. Varje mursten är en inkapslad rädsla som stänger av möjligheten till öppenhet och helande.

Istället för kärlek blir det en tävling om vem av oss som har den största potentialen. Istället för att se oss som jämlikar som kan åstadkomma fantastiska saker var och en för sig och tillsammans, så skapas en rädsla för att den andra ska stjäla av vårt livsutrymme, så att vi inte längre får luft.

När det här händer blir utrymmet som vi delar mindre och mindre. Istället för att stötta och hjälpa varandra, börjar vi istället hindra varandra. Vi börjar till och med kliva på varandras murstenar för att komma upp till den lilla luckan med luft som finns ovanför våra huvuden. Blir muren för hög, är separation ett faktum.

Det fantastiska med att bli frälst är att vi kan lämna allt det vi har gjort, allt det vi varit och allt det som vi misslyckats med bakom oss. Istället ser vi framåt och går i tro som nya skapelser. Det är så enkelt det där, men så svårt eftersom vi människor så ofta har svårt att släppa taget om det där gamla vi har inom oss. Det där ”mörkret” som inte riktigt vill släppa taget. I själva verket rädslan för att visa upp oss själva i vår sårbarhet, vår längtan, våra behov, i allt vi inte klarar av på egen hand. Kanske allra mest vårt behov att bli älskade och att älska tillbaka.

Det är lätt när vi står inför det vi längtar efter och det som vi vill, att vi lägger över ansvaret på att det ska uppfyllas genom någon annan. Men allting börjar med hur du har det med dig själv! Om du har modet att släppa taget om allt det som kan kopplas till prestige, stolthet och rädsla och öppna upp för sårbarhet, värme och sanning, så har du också förutsättningarna för att möta en människa som kan se dig och älska dig precis så som du är.

Vad jag vet finns det inget annat sätt att få någon annan att älska dig, utom det att du älskar dig själv först. Det finns inga kärleksbrygder eller steg-för-steg-metoder som gör dig oemotståndlig för det motsatta könet.

Förutsättningarna  har du inom dig redan:

  1. Lär känna dig själv. Hur beskriver du dig? Vilka är dina yttersta gränser? Vad är du beredd att göra för att få din vilja igenom? Vad är du beredd att göra avkall på?
  2. Visa upp så många sidor av dig själv som möjligt. För att kunna ge och ta emot kärlek behöver du vara öppen och ärlig åt båda håll. Visa upp det som du är allra mest rädd för att visa. Ta förbehållslöst emot det som den andra vill berätta för dig.
  3. Var beredd på att lämna utrymme och dela vägen framåt. I en kärleksrelation behöver det finnas utrymme för minst tre livsvägar samtidigt: Den vägen som är ditt syfte, den vägen som är hennes syfte och den vägen som är ert syfte tillsammans.
  4. Se varje dag tillsammans som en gåva. Sluta aldrig vara nyfiken på din älskade. Utgå alltid ifrån att det finns mer och nya saker att upptäcka. Och en sak till:
  5. Nöj dig inte med ”om jag inte får den jag älskar, får jag älska den jag får”. Utan ge dig själv tid att verkligen möta den kvinna som du älskar. Du vet att du har träffat henne när du vet att det är hon. När det inte finns några som helst tvivel, utan bara visshet.

Framför allt: Var inte rädd! Då kommer du att ha förutsättningarna för att träffa någon som kan älska dig så som du är, OCH du kommer att ha förutsättningarna att möta någon som du kan älska så som hon är.

Lycka till!

Möt mig gärna på Facebook, Twitter och på bibelntillalla.se varje dag!

 

Gud välsigne dig!

Cecilie Östby
Bibeln Till Alla

 

 

© Bibeln Till Alla och Cecilie Östby

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s