Fråga Coachen: Hur Ska Jag Kunna Sluta Älska Honom?

Fråga:

Hur ska jag kunna få den kärlek till den man jag älskar? Jag har gjort allt och kan inte sluta älska honom. Jag har bett till Gud om hjälp, men jag är så olycklig…

Svar:

Olycklig kärlek tror jag att vi alla någon gång har varit med om. Att älska någon som inte älskar tillbaka är oerhört smärtsamt. Jag har haft många tillfällen att fundera över hur det kommer sig att det är så svårt att släppa och vad det är som krävs för att till slut ändå göra det. Jag hoppas att du kan ha nytta av min erfarenhet.

Hur kommer det sig till att börja med att man blir så förälskad i någon som inte älskar tillbaka?

Det här kan ha att göra med vilken självbild du har. Den olyckliga kärleken kan feltolkas som att 1) du aldrig kan få den du älskar 2) ingen kan älska dig 3) du är dömd att vara olycklig.

Precis som med droger så kan vi också bli beroende av vissa känslor. Känslan av att vara övergiven och oälskad kan vara lika beroendeframkallande som andra känslor. Det kan till och med vara så att vi i den ”perfekta” mannen eller kvinnan hittar det avvisande som framkallar den här känslan som bekräftar att vi inte är någonting värda.

Jag menar alltså att man medvetet eller omedvetet söker efter någon som bekräftar de här negativa känslorna.

Nu kan du så klart invända och undra varför du skulle vilja bli olycklig? Det är väl ändå inte något man själv väljer? Och man väljer väl ändå inte vem man blir kär i?

Men faktum är att om du är van vid att ha en känsla av att vara oälskad, så är det en slags trygghet – även om den inte är helt angenäm. Samtidigt kan det vara skönt och romantiskt, den här vemodiga sorgsna känslan av olycklig kärlek. Den här saknaden efter det man inte får.

Den olyckliga kärleken är också en perfekt anledning för att inte börja leva på riktigt. För så länge som du har fokuset åt den mannen som vänder sig bort från dig, så är du inte heller öppen för att ta emot kärlek från någon annan. Du stänger ute möjligheten att träffa någon som du faktiskt älskar som älskar dig tillbaka. Du har en perfekt ursäkt för att inte ta itu med det som kanske är det verkliga problemet. För så länge du är olycklig kan du inte börja leva i ditt syfte. Du blir istället fast i dina egna känslor och blir  handlingsförlamad av smärta. Att vara olyckligt kär är att inte släppa taget om den andra. Men det är också att binda sig själv.

Olycklig kärlek är att plåga sig själv.

En sak som är viktig att fundera över är varför just den här mannen eller kvinnan är föremål för din olyckliga kärlek?

Jag minns en man som jag var olyckligt kär i. Vi träffades inte så många gånger innan han talade om för mig att han ville gå vidare. Att jag inte var den han sökte. Jag blev helt ifrån mig. För han hade samtidigt sagt att jag var den perfekta kvinnan – egentligen. Det blev väldigt svårt för mig att acceptera hans avvisande av flera anledningar:

1) Jag hade byggt upp en framtidsbild av hur jag trodde att mitt liv skulle bli med honom.

2) Han väckte känslor hos mig som jag trivdes med att ha.

3) Han passade in i min förväntan på hur en man ska vara.

4) Den person som jag blev tillsammans med honom var en person jag tyckte om att vara.

Det tog lång tid innan jag kunde släppa taget. Jag tror att jag var ganska outhärdlig att ha att göra med, både för honom och för mina vänner som fick höra mitt ältande.

  1. Det som till slut fick mig att släppa taget var att jag insåg att det egentligen inte var honom jag var kär i, utan det var bilden av det liv som jag drömt att vi skulle ha tillsammans. En vision som var helt utan bäring, eftersom han inte alls ville medverka till att förverkliga den.
  2. Jag insåg också att det jag var tvungen att göra var att sörja det livet som vi aldrig fick tillsammans.
  3. En tredje sak som jag insåg var att det aldrig skulle gå att på något sätt argumentera med honom för att få honom på bättre tankar. Kärlek fungerar liksom inte så att det blir som den vill som vinner argumentationen.
  4. En fjärde sak jag insåg var att om jag skulle hålla fast vid honom, så skulle jag förbli ensam.
  5. Och den sista saken jag insåg var att jag inte skulle låta hans avvisande hindra mig från att söka kärleken på annat håll. Bara för att han inte ville ha mig, betyder inte det att någon annan inte skulle vilja. Och förresten så räcker det ju om en älskar mig som jag också älskar tillbaka.

Jag skrev ett långt brev till honom om allt som jag tänkte och kände. Alla känslor han väckt och om besvikelsen när han bröt. Allt jag hade drömt och hur han smulat sönder mig genom att inte ta emot min kärlek. Tyvärr – det ångrar jag nu – så skickade jag brevet till honom också. Jag tror att jag ville att han skulle ångra sig och få skuldkänslor. Nu tycker jag inte att det jag gjorde var så klokt, för jag tycker inte att han skulle behöva få skuldkänslor när hans val byggde på att han följde sitt hjärta. Han var ärlig och uppriktig mot mig innan det hade gått för långt. Det borde jag istället ha tackat honom för.

Hur som helst, så kunde jag i och med det här brevet också släppa taget och låta honom gå vidare. Och jag kunde tillåta mig själv att gå vidare och sluta hoppas på honom. Jag tänkte också att om det är meningen att det skulle vara han och jag, då skulle vi mötas igen. Men just då kunde jag bara släppa taget.

Det som hände när jag släppte taget och bestämde mig för att ändå tro på kärleken var att jag faktiskt hittade den! Och jag hittade inte bara någon som jag älskar, utan någon som älskar mig tillbaka!

Vilken skillnad! Helt plötsligt fick jag erfara hur det känns att faktiskt bli älskad precis för den jag är. Plötsligt kände jag att jag kan bara vara mig själv och göra det jag är skapad för. Plötsligt upplevde jag att kärleken inte var något som jag ständigt behövde vårda och fokusera på för att den skulle hållas glödande, utan den har istället blivit den grund, det fundament som hela mitt liv utgår ifrån.

Kärleken ger mig näring och kraft att fokusera på mitt syfte.
Kärleken ger mig frihet – inte som tidigare bundenhet.
Kärleken gör mig lycklig – inte olycklig.
Kärleken gör mig stark – inte försvagad.
Kärleken gör mig tålmodig – inte rastlös.
Och med kärleken vågar jag allt för jag vet att jag är helt igenom älskad för den jag är – inte för det jag gör.

Så vad behöver då hända för att du ska släppa taget om din olyckliga kärlek?

När du ska sätta upp ett motiverande mål, så handlar det om att sätta upp ett mål för levande människor. Det vill säga att sluta älska någon, det är något som den som är död också klarar av att göra. Men vad är det som är ett mål för en levande människa?

Vad är det som du vill göra, vad är det som du vill fokusera på? Målet kan till exempel vara att du vill träffa någon som du älskar som också älskar dig tillbaka.

Hur gör man då för att bli av med den olyckliga kärleken? Skriv ned dina tankar i ett brev. Gör ett ordentligt avslut, oavsett om föremålet för den olyckliga kärleken får ta del av brevet eller inte. När du har gjort ett avslut, så öppnar du upp möjligheten för att träffa någon ny.

Börja fokusera för att hitta den rätta! Låt inte den olyckliga kärleken hindra dig från att träffa den sanna kärleken. Att du inte fått kärlek tillbaka från den här mannen kan bara betyda att den rätte fortfarande finns där ute och väntar på dig.

Lycka till och berätta gärna hur det går för dig!

Jag finns varje dag på Facebook, Twitter och Instagram. Välkommen!

Gud välsigne dig!

Cecilie Östby
Bibeln Till Alla

2 kommentarer

  1. Ja, det är viktigt att inte ge upp sitt liv och sitt värde genom att binda sig vid något som är hopplöst. Man ska komma i håg att livet har mer att erbjuda, och att vi kan finna lyckan i annat också (under tiden) och kanske på annat håll.

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s