Fråga Coachen: Håll elden levande

Rättfårdigheten från Gud och det eviga livet är en gåva. Men hur undviker man att som de fåvitska jungfrurna, inte ha någon olja och bli lämnad utanför. Alltså vad var det dom inte hade? Tacksam för er syn på detta, hur man får ihop det. Hoppas ni förstår frågan.
Med vänlig hälsning, Tomas.

Tack för din fråga! För att svara på den, så vill jag börja med att förklara hur jag tänker om Jesu liknelse om de fåvitska jungfrurna (du som inte har läst den hittar den i Matteus 25:1-13) eller okloka brudtärnorna.

Jag vet inte om du har tänkt på det, men Jesus agerar väldigt olika mot olika människor. De behövande tröstar och botar han, de självrättfärdiga fariséerna och de skriftlärde läxar han upp och lärjungarna undervisar han.

Liknelsen om de fåvitska jungfrurna berättar han för lärjungarna när de undrar vad som kommer att hända i den yttersta tiden.

Liknelsen handlar om ett bröllop. Och tärnorna hade i judisk tradition, i uppgift att ha sina lyktor redo för att möta brudgummen på bröllopsnatten. De var särskilt utvalda som närmaste vänner till brudparet och hade den här speciella uppgiften att möta brudgummen, så att de i procession kunde föra brudgummen till den väntande bruden och bröllopsfesten.

Genom hela Bibeln finns bruden som metafor för Guds folk, det är ju Israel och Guds församling. Så vilka är det som är församlingens tärnor? Det är de som är särskilt utvalda till att sprida Guds ljus på jorden. Ge hopp och frälsning. Vara vakna och förmedla tro. Det jag kommer fram till är alltså att jungfrurna handlar om präster, pastorer och andra kristna ledare.

När du läser i gamla testamentet i andra och tredje Mosebok om Tabernaklet så ser du att prästen hade till uppgift att hålla lamporna tända dygnet runt. De fick aldrig slockna. Lamporna brann av ren olivolja. Elden är ett tecken på Guds närvaro bland folket. Därför var det en av de viktigaste uppgifterna som prästerna hade att alltid hålla elden levande.

Det ställs högre krav på våra ledare. De ska inte bara kalla sig ledare, utan också inspirera och ge oss framtidstro.  Det räcker inte med att ha en skylt på dörren som det står ”pastor” eller ”präst” på. Det räcker inte med att bara säga att man företräder Guds församling och ha såeciella kläder eller andra ytliga bevis. Det räcker inte att bara ha en lykta, utan det behövs bränsle och eld också. Ledaren behöver brinna för sitt uppdrag, brinna för Gud. Annars har de helt enkelt inte fullgjort sitt uppdrag. Är du ledare så får det också konsekvenser för fler än de själva.

Det andra är att de fåvitska, eller okloka, tärnorna lämnar sin post för att skaffa lampolja när de inser att brudgummen är på väg. De försöker rädda situationen i sista stund, men kommer helt enkelt för sent. Det tänker jag är än mer oklokt! Paulus säger det att det inte är våra gärningar som kommer att frälsa oss, utan det är nåden. Därför tänker jag att om jungfrurna känt brudgummen skulle de ha stannat kvar för att vänta – med eller utan olja – och med ånger be om förlåtelse för att de struntat i oljan och inte kunde möta honom med brinnande lyktor. Då tror jag att de hade fått komma med på bröllopsfesten.

Men de gjorde inte det. De tyckte det var viktigare att alla detaljer såg rätt ut och sprang iväg för att ordna det som de hade struntat i tidigare när de trodde att de hade gott om tid.

Jag tror att Jesus tänker på de skriftlärde och fariséerna i den här liknelsen. De som har sin fromhet som ett yttre skal för att andra ska respektera dem, men inte har elden brinnande.

Vad tror du om det?

Jag uppfattar din fråga som att du vill veta vad du personligen kan göra för att det inte ska gå som för de okloka bröllopstärnorna som inte fick komma med på bröllopsfesten.  Och det jag vill svara dig är att du inte alls behöver bekymra dig om du får komma på festen. Har du tackat ja till erbjudandet om att bli frälst, så är du bjuden. Punkt!

Tänk dig att det handlar om ett helt vanligt bröllop. Du blir bjuden för att du känner brudparet. Så lär känna brudgummen, Jesus. Läs Bibeln och be. Och hitta din speciella uppgift, din gåva och talang och utveckla den. Ge Gud utrymme att välsigna dig och din gåva.

Och glöm inte bort att du är så älskad! Och du är frälst av nåd – inte för någonting du gör! Så var inte rädd!

Gud välsigne dig!

Cecilie Östby
Bibeln Till Alla

 

 

Välkommen till www.bibelntillalla.se, på Facebook.com/BibelnTillAlla, Twitter @bibelntillalla och Instagram @bibletoall.

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s