Våldet mot kvinnor

Våldet mot kvinnor är ett samhällsproblem som drabbar oss alla. Det är våldet i nära relationer som vi ser mest på när vi talar om detta känsliga ämne. Känsliga ämne? För vem är ämnet känsligt? Jo det är säkert för alla dessa män som tar sig friheten att med hot och våld tar kontrollen över en annan kvinnas känslor och åsikter. När en kvinna till expempel vill lämna en relation så blir det som en jätte katastrof för mannen så han måste ta till våld för att hota henne att inte lämna honom. Ja ibland leder detta beteende även till mord.

Men den stora frågan vi alla måste ställa oss är varför? Varför blir det såna konflikter så att mannen blir våldsam istället för att han blir ledsen eller förtvivlad som är det mest normala? Visst, Det är aldrig roligt att bli lämnad av den man älskar eller lever med.

I denna tid så lever vi alla med våldet mot kvinnor i vår vardag. Vi gör det genom de journalister som skriver om det i tidningar eller rapporterar om det via nyheterna på tv. Fokus på det hela började också i Indien med ett uppror mot denna uppmärksamma våldtäkten av en ung kvinna på en buss som senare avled av de skador hon fick då hon misshandlades brutalt av ett gäng män med järnrör. Nu i dagarna har ytterligare 3 unga tjejer blivit våldtagna och mördade och slängda ner i en brun i Indien. Vi alla väcker avsky mot våldet. En idrotts stjärna  i Syd Afrika står nu åtalad för mord på sin flickvän. Ett land där var fjärde man någon gång i sitt liv våldtagit en kvinna.  I Uppdrag granskning nyligen så fick ett gäng kvinnor som är journalister, bloggare osv läsa upp hatmail de fått av män. Temat är det samma. Våld och våldtäkter.

Jag vill väcka debatt i detta ämne. En debatt som belyser männens förmåga och hjärtlöshet. Männens snevridna kvinnosyn. Varför finns den? Hur bekämpar vi den och leder in oss alla att ta ansvar för att detta får ett slut? Det är det som är den stora frågan. Vi kan skriva spalt metrar i våra tidningar om detta ämne och diskutera detta med varandra. Men var börjar vi ta steget mot ett samhälle där kvinnor känner sig trygga? Jag kan bara ta ansvar för mig själv. Att jag har rätt kvinnosyn. Vad kan du göra?

Peter Wickberg

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s