Kritik mot hbt-rörelsen är inte med automatik högerkristen

Högerkristen är ett uttryck som används allt oftare för att misstänkliggöra och stigmatisera. Det har jag själv fått erfara då jag i olika debattartiklar gett uttryck för åsikten att hbt-rörelsens sexualisering av det offentliga rummet är ytlig och ansvarslös.

Detta påstående är helt taget ur luften. Jag har aldrig röstat på något högerparti i hela mitt liv. Men måste jag som demokratisk socialist nicka gillande åt den sexfixering som dessvärre präglar stora delar av hbt-rörelsen? Naturligtvis inte. Allt kritik mot hbt-rörelsen är inte automatiskt homofobisk eller högervriden.

För egen del lägger jag inte in vare sig religiösa eller politiska värderingar i hbt-rörelsen. Det enda som behövs är en smula sunt förnuft. För att det råder en överdriven sexualisering av det offentliga rummet är ingen hemlighet. I statistiken kan vi utläsa resultatet; ett ständigt ökande antal sexualbrott och en konstant ökning av sexuellt överförbara sjukdomar. Ändå är det tabu att tala om det i – och alldeles i synnerhet i samband med hbt-rörelsen, trots att tillställningar som Pridefestivalen i mångt och mycket fokuserar på just sex.

Vad är det då för fel på att fokusera på sex? Man kan lika gärna vända på den frågan och ställa den motsatta:

Varför är det så lovvärt och frisinnat att fokusera på sex? Varför vill man på Pride-tillställningar så ohyggligt gärna spela kubbspel med dildos och kalla ett evenemangstält för RunKKåta? Och varför avvisar man alla som inte känner samma barnsliga förtjusning över sexualiseringen som högerkristna homofober?

Svaret är med största sannolikhet att det är enklast så. Genom att använda epitet som värdeladdats negativt misstänkliggör man alla som framför en åsikt som avviker från den norm som hbt-rörelsen satt upp. Vi har sett samma generaliseringar tidigare, till exempel under arbetarrörelsens ungdom, då alla försök till rättvisa reformer avfärdades som avundsjuka och under feminismens tidiga dagar då de som krävde jämlikhet mellan könen nedlåtande betraktades som rödstrumpor. Det är en svåråtkomlig form av censur som stigmatiserar människor som har obekväma åsikter och som gör det offentliga samtalet så gott som omöjligt.

Det är också en riskabel taktik, eftersom den lätt kan slå tillbaka mot dem som använder den. Hbt-rörelsen riskerar att med tiden bita av sig sin egen svans genom att så lättvindigt avvisa alla försök till debatt som homofobi och intolerans. Ytterst kan alltså en rörelse som syftar till mänskliga rättigheter paradoxalt nog skapa polemisering istället för en öppen och ansvarsfull diskussion.

En kommentar

 1. I dag är man ”homofob” om man påtalar att två hanar, två honor inte får ungar då de har sex!
  I dag är man homofob om man påtalar att däggdjur fortplantar sig genom att para sig!
  Att kön, kvinna ,man, hona ,hane , är naturens sätt att garantera en oändlig variation på individer.
  Primitiva djur är enkönade och kan para sig med sin svans, är det ett ideal i dag?
  I dag är man homofob om man anser att det är konstigt att sam könade par ska kräva att de ska ha barn?
  Att fullt friska fruktsamma personer ska adoptera barn från fattiga länder, för att de ej vill ligga med någon ,som de kan få barn med.
  I dag är det tabu att undra om inte sexualitet är en spegelbild av sociala och kulturella omständighet
  En 30 årig kvinna, som lever i ett sexuellt förhållande med en 55 årig man kan få barn?
  Men en 30 årig man ,som lever i ett sexuellt förhållande med en 55 årig kvinna får inte får barn.
  Är det diskriminering? kommer det som en chock för paret?
  Ska det stiftas lagar , som kräver adoption.

  Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s